تجربیات من از ارشد، MBA و دانشگاه خوارزمی

1. بیشتر دانشگاه ها در ایران بیشتر شبیه یک مدرسه بزرگ هستند تا دانشگاه. تعدادی محدودی از اونها مثل دانشگاه تهران به واسطه فعالیت اساتید، ارتباطات، بلوغ و سابقه‌شون اوضاعشون کمی بهتره.

واقعیتش مثل اکثر دانشگاه‌ها هیچ‌کس در خوارزمی برای شما برنامه‌ریزی نکرده که شما رو به نقطه مطلوبی برسونه. هیچ برنامه جامعی برای دانشجو وجود نداره. شبیه مدرسه میرید سر تعدادی کلاس و پاس می‌کنید و فارغ‌التحصیل میشید! بنا به سلیقه اساتید و علاقه فردی ممکنه یکم تحقیق و مطالعه داشته باشید. یه چیزهای نسبی هم یاد بگیرید اما حقیقت اینه که در کل تو مجموعه وزارت علوم و دانشگاه‌هاش کسی Roadmap خاصی برای شما نچیده که شما وقتی از دانشگاه خارج شدید تبدیل شده باشید به یک نیروی قوی تو بازار کار یا یک محقق دانشگاهی.

اگر در ابتدای مسیر یا وسطش هستید وقتشه که خودتون دست به کار بشید. خودتون برنامه جامع خودتون رو بچینید. خودتون برای خودتون مسیر تعریف کنید و پیش برید.

2. اگر فقط دانشجو باشید و کار نکنید در دوران کارشناسی ارشد خیلی وقت آزاد خواهید داشت. احتمالا هر هفته دو تا نصف روز سر کلاس میرید و بقیه زمانتون آزاده! اگر تایم آزاد روزانه رو ۱۲ ساعت در نظر بگیریم توی ۲ سال چیزی در حدود ۳۸۰۰ ساعت زمان خالی دارید. خب چیکار میخواید بکنید این مدت رو؟ بی‌تعارف بگم اگر به این سوال فکر نکنید به راحتی همش میگذره و بعد ۲ سال نمیفهمید اصلا چیکار کردید با اون همه وقت!

3. بعد از 2 سال ارشد قراره اتفاق خوبی بیافته؟ هم آره هم نه! حقیقتا فلسفه رشته MBA اینه که شما در یک زمینه ای تخصص داری و کار می‌کنی بعدش میری ام‌بی‌ای میخونی که بتونی به با ابعاد بیزینسی و مدیریت اون کار آشنا بشی. نباید انتظار زیادی از ام‌بی‌ای ۴۸ واحدی داشت. اگر قراره متخصص بازاریابی باشی خب اونا که بازرگانی خوندند که خیلی بیشتر از شما مطالعه کردند و سر کلاس رفتند. اگر قراره متخصص مالی باشی خب بچه های مدیریت مالی بیشتر از شما خوندند. ولی چون کارها در ایران خیلی عمیق نیست و مهارت‌های بازار کار با درس‌های دانشگاه فاصله داره وقتی وارد بازار کار میشید شاید اونقدر تفاوت ملموسی نداشته باشه. چه بسا چون بک‌گراند متفاوتی دارید احتمال داره دید متفاوت و قوی‌تری داشته باشید.

موضوع اینه که می‌خواهید چیکاره بشید؟ باید به این فکر کنید که چیکاره میخواید بشید؟ خودتون رو ده بیست ساله دیگه در چه جایگاهی تصور میکنید؟ مثلا میخواید یک مشاور کسب‌و‌کار حرفه‌ای باشید یا خودتون یک بیزینس‌من موفق باشید؟ بعدش باید مسیر و اتفاقات خوب رو بسازید. اگر واقعا ندونید چیکار قراره بکنید احتمالا حرکت‌هاتون زیگزاگی میشه یا دیرتر به مقصد میرسید. شایدم به بی‌راهه برید.

4. می‌خواهید دکترا بگیرید؟ می‌خواهید ادامه تحصیل بدید؟

الان تو مهر ۹۷ هستیم. برای اینکه مهر 99 در حال دکترا خوندن در ایران باشید در نظر بگیرید که اسفند 98 (یعنی وسط ترم چهارم) تو آزمون دکترا باید شرکت کنید و بعدش هم تو میرید جلسه مصاحبه دکتری.

  • برای خود آزمون دکترا باید مطالعه کنید. یعنی تابستان 98 شروع به مطالعه کنید.
  • برای مصاحبه هم باید مقاله و رزومه آماده کنید. یعنی از ترم اول دوم باید شروع کنید به مقاله نوشتن تا بتونید به موقع برسونید.

5. برای اپلای هم باید پذیرش تحصیلی بگیرید. اگر قراره سال مهر 99 تو یه دانشگاه خارجی باشید یعنی باید تا ددلاین (حدودای بهمن 98) مدارک رو بفرستید شامل نمره زبان و جیمت و جی آر ای و …

زبان تافل/ایلتس حدود 4 ماه تا 6 ماه زمان نیاز داره. جیمت/جی‌آر‌ای هم 4 تا 6 ماه میخواد. پس از دی ماه 97 باید کارهاتون رو شروع کنید.

6. معدل مهم است اگر …

اگر می خواهید در دکترای بدون آزمون شرکت کنید یا در مسابقات دانشجوی نمونه و یا اپلای کنید به معدل نیاز دارید. داشتن معدل خوب کار سختی نیست اگر به کلاس و درس اهمیت بدید.

7. هر استادی سلیقه خودش رو در تدریس و نمره دهی داره. سوال اینه که چطور کلاس مفیدتری داشته باشیم؟ معمولا اساتید پروژه و مقاله و ارائه میخوان ازتون. در برخی درسها مثل روش تحقیق یا مثلا مدیریت مالی به نظر من مقاله و پروژه منطقیه. اما در خیلی از درسهای دیگه مثل بازاریابی به نظرم ارائه های کلاسی خوب نیستند. پیشنهاد شخصی من خوندن کامل کتاب مرجعه اون درسه. به نظر من از استاد بخواهید که به جای پروژه و ارائه رو تدریس و خوندن کامل کتاب تمرکز کنه. واقعا حیفه شما وقتی درسی مثل استراتژی رو میخونید یک بار کتاب مرجع رو کامل مطالعه نکنید. اولا که باید موضوعات اصلی اون درس به گوشتون خورده باشه و آشنا باشید. بدون کتاب مرجع خوندن ممکن نیست تقریبا. دوما زشته که بگید استراتژی/بازاریابی بلدید ولی هیچ کتاب مرجعی رو کامل نخوندید. ارائه های کلاسی راجع به موضوعات فرعی یک درس مفید هست ولی خوندن کتاب مرجع خیلی مفیدتره. اون موضوعات فرعی رو میشه با یه ویدیو یوتیوب یاد گرفت ولی کتاب مرجع رو احتمالا بعدها هرگز نمیخونید.

8. به ترندها توجه کنید. یک سری ترندهای جهانی داریم و یک سری هم ترندهای مربوط به هر رشته. مثلا الان بلاکچین یا ماشین لرنینگ جزو ترندهای جهانی هستند. سعی کنید کار و فعالیت هاتون رو ببرید سمت ترندها. چون نیاز بیشتری بهش هست هم الان و هم در آینده. هم بیشتر مورد توجه حوزه های کاری و دانشگاهیه. هم برای مصاحبه دکترای هم برای اپلای و هم برای پیداکردن شغل مفیده. طبیعتا کار جدید و جانیافتاده زحمت داره اما امتیاز بیشتری هم داره.

9. در نهایت باید بگم که دانشگاه خوارزمی یک برند 5 ساله ست که اصلا شناخته شده نیست. یعنی شما بگی مثلا دانشگاه تفرش خوندی بیشتر میشناسن تا اینکه بگی خوارزمی! تصور خیلی‌ها هم اینه که موسسه غیرانتفاعی یا دوره آموزش آزاد ایناست.

حالا شما میتونید بی‌تفاوت باشید به این موضوع یا اینکه تلاش کنید تغییر ایجاد کنید و قسمتی از برندسازی دانشگاهتون رو به عهده بگیرید. اگر می‌خواهید اسم دانشگاهتون رو مطرح کنید در جمع‌های خارج دانشگاه فعال باشید. تو سایت‌های مختلف کاری و علمی رزومه‌هاتون و اسم دانشگاهتون رو وارد کنید. تو انجمن علمی دانشگاه فعال باشید. به هرحال تا یک دانشگاه به بلوغ برسه و جا بیافته زمان میبره. در این مسیر هم نیازمند تلاش و همراهی بیشتر کارمندان و اساتید و دانشجوهاست.

10. پسرانی که سربازی نرفتید از الان به فکر پروژه کسر خدمت سربازی باشید. دانشجوی فوق لیسانس میتونه 2 تا پروژه کسر خدمت سربازی انجام بده و از هرکدوم حداکثر 9 ماه کسری بگیره. مراکز کسر خدمت مرتبط با رشتتون رو پیدا کنید و برید سراغشون. با کمی زحمت میتونی 18 ماه کسری بگیرید و فقط آموزشی رو برید!

11. آگهی‌های استخدام را ببینید. اگر میخواهید بدونید چطور میتونید پول دربیارید آگهی‌های استخدام رو مرور کنید و شرایط استخدام شرکت‌ها و پوزیشن‌های مختلف رو ببینید. سری به سایت های ایران تلنت و جاب ویژن و جابینجا بزنید.

12. در دوره‌های خارج دانشگاه شرکت کنید. مهارت های زیادی هست که باید یاد بگیرید. از هزینه کردن برای یادگیری ضرر نمی کنید. سری به سایت ایوند بزنید.

13. راجع به کارکردن همزمان با تحصیل نمیدونم. هرکس تجربشو داره نظر بده.

*** توضیح مهم : این نوشته ها براساس تجربیات محدود یک نفر که یک رشته با گرایش خاص تو یک دانشگاه مشخص خونده نوشته شده. طبیعتا لزوما همه‌ش برای همه در همه شرایط یکسان قابل تعمیم نیست.

*** اگر شما هم تجربه‌ای دارید و فکر می‌کنید برای بقیه مفیده مطرح کنید. اگر هم سوالی هست تو نظرات بپرسید شاید یک نفر رهگذر جوابش رو بدونه.

*** آقای فیضی زحمت کشیده ادامه این مطلب رو نوشته. اینجا مطالعه کنید.

اضافه کردن نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *